W ramach programu sanepidu " Skąd się biorą produkty ekologiczne" Muchomorki z Szymanowa wzięły udział w warsztatach kulinarnych - domowy makaron. Przedszkolaki obserwowały jak pan kucharz wsypuje do miski wszystkie składniki, a następnie je miesza. Potem dzieci wałkowały ciasto, a następnie wkładały do specjalnej maszynki do robienia makaronu. Z zaciekawieniem patrzyły jak z drugiej strony wychodzą długie, cienkie paseczki. Gdy makaron był już gotowy kucharz wrzucił go do gotującej wody, a w tym czasie dzieci robiły sos z ekologicznych pomidorów. Spaghetti palce lizać, było pyszne. Dzieci z apetytem zajadały makaron z sosem. Panie Marku, bardzo dziękujemy.
"Wszystkiego co naprawdę trzeba wiedzieć nauczyłem się w przedszkolu - o tym jak żyć, co robić, jak postępować, współżyć z innymi, patrzeć, odczuwać, myśleć, marzyć i wyobrażać sobie lepszy świat."